Overzichtsartikel van juli tot en met oktober; oproep tot solidariteit!

nederlands

Op 11 juli werd in de 22e zittingsdag van Peike’s hoger beroep weer veel bewijsvoering van de verdediging afgewezen. Des te onverwachter kwam de officier van justitie op 12 juli met het voorstel dat Peike op een grote borgsom uit de gevangenis mocht komen. Anders dan bij andere anti-G20-gevangenen zou hij wel Hamburg uit mogen, met als voorwaarde bij elke zittingsdag aanwezig te zijn. Die middag kwam, na iets meer dan een jaar gevangenis, Peike eindelijk vrij.

De dag hierna ging het proces gewoon verder. Weer werd veel bewijsvoering van de verdediging afgewezen en werden er nieuwe zittingen gepland. In de aanloop naar de eerst daarop volgende zitting (gepland op 13 augustus) kwam de verdediging echter met een wrakingsverzoek. De rechter voldeed met deze zitting namelijk, zonder het afleggen van een verklaring, niet aan de wettelijk voorgeschreven tijd die tussen twee zittingen mag liggen. (Een periode van drie weken.) In de daarop volgende weken breidde de verdediging het wrakingsverzoek steeds met verdere argumenten uit. Uiteindelijk is de wraking met een verklaring die op volledig andere argumenten inging dan die die de verdediging had aangedragen, afgewezen.

Ondertussen loopt het proces nog steeds, met alle waanzin van staat en rechter die we in het afgelopen jaar zijn tegengekomen. Bij aanvang van een procesdag waarop een getuige gehoord zou worden, kwam de rechter er pas diezelfde ochtend achter dat de desbetreffende getuige helemaal niet op de oproep gereageerd had. Er werden weer meerdere zittingen op het laatste moment gecanceld, en als ze wel doorgingen, duurde ze soms maar vijf minuten. Voor al deze onzinzittingen moet Peike wel op en neer naar Hamburg omdat hij anders weer vast komt te zitten. Verder wordt in het proces nog steeds vrijwel alle bewijsvoering van de verdediging afgekeurd. Een zware veroordeling hangt Peike dus nog altijd boven het hoofd. Naast alle andere gevolgen die dit kan hebben, zullen door proces- en advocaatkosten ook de financiële gevolgen hiervan groot zijn.

Hoe blij wij ook zijn dat Peike zich niet meer tussen de vier muren van JVA Billwerder bevind; “vrij” is hij nog absoluut niet. Solidariteit blijft dus hard nodig. Voor ieder die een benefiet of infoavond wil houden: de supportgroep is via freepeike@riseup.net te bereiken voor eventueel gewenste infopraatjes, publicaties op de website of andere ondersteuning. Alle data van komende zittingsdagen zullen hier gepubliceerd worden voor mensen die Peike in de rechtbank willen komen supporten. Samen kunnen we het hoofd bieden aan de voortdurende repressie. Solidariteit is en blijft daarvoor noodzakelijk.

engels

The english version of this update will be published here as soon as possible.